Kun en illusjon

Kun en illusjon

Kun en illusjon

14.04.13

Muslimer i dag står ovenfor veldig mange fristelser og utfordringer her i vesten. Fra sekundet vi trer ut av hjemmet vårt opplever vi at samfunnet påtvinger fristelser og Shaytaan omringer oss. Selv i våre hjem har Shaytaan funnet måter å holde oss opptatt med slik at vi ikke reflekterer over hverdagen vår. Dette utføres på mange vis og nedenfor skal jeg gå nærmere inn på noen få ting som opptar oss i vår ungdomstid og kanskje senere år så vel.

 

Det er ingen tvil om at Allah (s.w.t.) elsker sine tjenere som i ungdomsårene sine vier sin tid i Allah kjærlighet. I en Hadith sier Profeten Muhammad (s.a.w.) at det vil være syv menneskeslag som ved Dommens Dag vil være velsignet med Allahs skygge. Deriblant finner vi ”ungdommen som i sine tenår tilba Allah (s.w.t.)”. Dette ble trolig uttalt med forståelse for de mange fristelsene vi står ovenfor i tenårene. Men hva er det egentlig som stopper oss fra å være lydige ovenfor Skaperen?

 

Jo, i tenårene er man veldig opptatt av lyster og å bli godtatt. Det er hva samfunnet lærer oss. Vi begynner å bli eldre og er preget av å ta flere og flere valg på egenhånd. I barndommen vår visste vi kanskje ikke hva vi ble oppdratt med, men nå har vi (de fleste) tilstrekkelig med fornuft til å kunne bedømme omgivelsene og ta de rette valgene. Vi blir lært av samfunnet at vi kun er ung èn gang – en god grunn til å vie livet sitt til Dunya.

 

Å finne ro er spesielt viktig for oss i denne tiden. Frustrasjonen ovenfor våre familier og søsken er så stor at vi ønsker å smelle døren etter oss, kollapse i sengen med et godt musikkanlegg eller iPhone som tilbyr musikk på full guffe. Selvfølgelig har Shaytaan noe godt å tilby. Musikken som vi finner oss selv i er komfortabel og beroliger ørene våre. Vi har erstattet vår Quran. Vi er heldige som er velsignet med hørsel, men bruker den ikke som en Sadaqah eller takk til Allah ved å høre på det Han vil vi skal høre på.

 

Samfunnet oppfordrer oss til å holde oss oppdaterte ved å spre musikken overalt. Det blir laget musikkeventer, ulike rangeringer av hva som er populært for øyeblikket og til og med musikk i kjøpesentrene osv. Gjennom musikken får artistene frem følelser og budskap, og vi føler oss truffet. Det beskriver oss og dermed faller vi i fellen. Vi glir inn slik Shaytaan vil og glemmer å henvende oss til en høyere makt som faktisk regulerer livet vårt. Vi blir leid inn hånd i hånd i denne verden av ”ro”. Er ikke dette en fristelse?

 

Fellene ligger til og med i våre hjem. Et godt eksempel på det er både TV, filmer og internett. Alt av dette er gode oppfinnelser, men også utfordrende for oss. Bruker vi disse midlene på en halal måte bidrar de til at vår imaan øker, men med en gang vi kjøper tilbudene til Shaytaan går det ikke lang tid før vi ender opp som langt unna Allah (s.w.t.). Dette eksempelet med teknologien er både en fordel, men enda lettere en ulempe.

 

Av å sitte på Facebook i timesvis og scrolle nedover har det kanskje ingen virkning på oss at vi faller bort fra Allah. Men velkjent er ordene til Shaytaan at hver gang han ikke får oss til å synde, hisser det han opp  til å være late. Jepp, vår latskap er et våpen – brukt mot oss av Shaytaan. På TV sendes det realityserier hvor folk kriger om å vinne og gjør alt for å nå mål. Det innebærer å lyve, sladre, være ondsinnet ovenfor andre og alt i alt gjøre urett mot seg selv. Vi nyter det. Men likevel mener vi at det ikke påvirker oss. Jo, det gjør nemlig det. Det venner oss til å tolerere det og før vi vet ord av det så er vi minst like ille. Ja, vi støtter det slik at det lykkes. Hvorfor? Fordi vi ser på det og det er nettopp hva Shaytaan ber oss gjøre.

 

I vestlige land som Norge hvor Islam ikke er en offisiell religion og levemåte, blir man ofte møtt med utfordringer. Mat for å overleve er et eksempel. For hvem vet ikke at våre hjem er fylt med genmodifiserte bananer og ”hemmelige” stoffer i maten. Har du hørt om e-stoffet E 120? Eller kanskje Karmin? Eller har du bare oversett disse syke kodene eller bare ikke reflektert over ingredienser for en is på Rimi? Vel, det er mange ulike typer stoffer som er i maten vi kjøper. Karmin som nevnt ovenfor er et haramt e-stoff som ofte blir benyttet i is, sauser og syltetøy. Men hva kommer dette stoffet av? Jo, det har opphav i knuste insekter og spesifikt hunne-lus som gir en rødlig farge. For all del kan det være i maten din, men ville du likt masse knuste lus i maten din? For det kan være en av mange ingredienser i maten din. Eller kanskje har du hørt om gelatin i matprodukter? Dette kan være alt fra gelatin med opprinnelse av fisk, storfe, svin eller andre dyr. Samfunnet ”lurer” oss til å spise haram dersom vi ikke er oppmerksomme på hva maten vår inneholder for slike ”rare” og harame stoffer finnes i mye.

 

Veldig mange av oss opplever i tillegg hurtigmatkjeder som en fristelse, en utfordring. Spørsmålet om halalt kjøtt dukker ofte opp når vi står i skolekantinen og ser utvalg av kyllingbaguetter. Men er disse halal? Det er det flere av oss som ikke tenker over. Vi betaler og nyter maten for hva har vel maten vår å si for vår imaan? Mange av oss drar til matkjeder som Burger King og McDonalds, handler storfeburgere og jafser det i oss. For det er jo selvsagt ikke svin og da er det halal. Nei. Det er nemlig bestemmelser for dette også.

 

Enkelte mennesker nå til dags ser på kylling som halal og det er jo for all del riktig, men er den spesifikke kyllingen egentlig halal? Har slakteren oppfylt kravene Quranen og Allah stiller for å kunne spise den maten? For det er nettopp gjennom småting vi ikke tenker på som får oss bort fra Allah (s.w.t.) sakte, men sikkert. Gjennom å nekte en ting vil det forekomme flere fristelser og vi vil igjen være svakere enn gangen før.

 

En annen måte å grave hull i stien mot Allah (s.w.t.) er ved å spille på de seksuelle driftene hos menneske. I den vestlige verden blir det nemlig sett på som riktig å utstille kvinnekroppen frem for alle på stranden, i magasiner og til og med over internett. Dette gjelder også for menn. For menn er det faktisk også bestemmelser for områder på kroppen man er påbudt å dekke til. Likevel blir man forkynt med en dose av det motsatte kjønn uansett hvor man er. I samfunn som det norske er det ikke like normalt å gå tildekket som å være ”moderne”, som man ofte sier. Men er man virkelig så moderne? For hvis det å være moderne er å vise mest mulig hud er vel dyrene de som ligger lengst fram i tid. Tankegangen er vel å virke liberalistisk og representere frie tøyler man selv har makt over. Selv våre muslimske brødre og spesielt søstre går i fellen av å se på hijab som undertrykkende. Men er det ikke undertrykkende nok å måtte kunne fremstille kroppen sin for å bli likt? For det er absolutt noe samfunnet krever av oss.

 

En annen ting vår Ummah lider av er kjærlighet til penger. Mennesker i dag har et særskilt behov for penger å rutte med. Vi løper etter penger. Fra starten av våre oppdragelser her i vesten blir vi ofte bearbeidet med tanker om yrker senere i livet. Ja, vi tenker i de aller fleste tilfeller på yrker som er godt betalte. Vi ser for oss leger, ingeniører, advokater og lignende ærefulle yrker. Fra barndommen av blir vi ubevisst lært opp til å elske penger og tenke slik som at hvis vi har penger, er vi lykkelige. Men er all lykke og glede fanget i noen papirstrimler med tall på? Kanskje. Kanskje ikke. Men det er hva samfunnet har lagt opp til. Spesielt i vestlige land hvor man ”lever drømmen” og har et bredt utvalg av muligheter å velge mellom. Kanskje er det blitt som en slags psyke å knytte penger så nære oss selv? For mange i dag er villige til å overgå grenser kun for å oppnå høyder de ellers uten penger kanskje ville strevd med eller ikke nådd.

 

Samfunnet byr på så mye umoralsk og illusjoner vi ikke kan unngå. Vi er så knyttet til denne verden at Shaytaan bare kan sitte lent godt i stolen sin og nyte alt vi desperat følger. Ja, for vi følger hans spor uten å vite det. Vi løper etter denne Dunya og verdsetter det materialistiske, noe Shaytaan har lovet Allah (s.w.t) at han skal klare. For hver gang vi handler imot vår Deen kommer Shaytaan enda et steg nærmere oss. Men det forstår vi kanskje ikke. Og hvis vi først blir påminnet hvordan vi som muslimer egentlig bør leve, nikker vi og smiler, men forandrer ingenting. Vi trår inn i snøen hvor det ikke er forhåndslagde fotspor i stedet for å gå i fotsporene som allerede er der for oss. Hvorfor? Fordi denne verden eier oss. Og hva er verden? Kun en illusjon.

 

 

Skrevet av:

Zartasha Zahid

 

DU VIL OGSÅ LIKE

Kronikker 0 Comments

Sjeik Google

Original artikkel: http://www.dagbladet.no/2014/10/18/kultur/meninger/kronikk/radikalisering/internett/35777763/ 18.10.14 Muslimske ungdommer er som alle andre ungdommer – de er på sosiale medier. Norske imamer må sette seg bak PC-skjermen for å komme i kontakt med

Kronikker 0 Comments

Kvinnefrigjøring gjennom hijab

Et bidrag til hijabdebatten på World Hijab Day 1. februar   Kvinnes frigjøring har vært et omdiskutert tema opp gjennom historien. Man har gjennom årene ønsket å finne ut hvordan

Kronikker 0 Comments

Pressemelding: Terroren i Paris og Beirut

ILM – Islams Lære & Metode tar sterk avstand fra terrorhandlingene som fant sted i Paris i går kveld (13.11.15). ILM fordømmer på det sterkeste terroristenes brutale handlinger som så

0 Kommentar

Ingen Kommentarer Enda!

Du kan være første til å kommentere dette innlegget!