Trippel filter test

Trippel filter test

I antikkens Hellas var Sokrates kjent for å sette kunnskap høyt. En dag traff en bekjent den store filosofen og sa: «Vet du hva jeg nettopp hørte om din venn?» «Vent litt,» svarte Sokrates. «Før du forteller meg noe, ønsker jeg at du lar det passere gjennom en liten test. Den kalles trippel filter test.» «Trippel filter?» «Det stemmer,» fortsatte Sokrates.

«Før du forteller meg noe om min …venn, kan det være en god idé å ta et øyeblikk og filtrere det du skal si. Det er derfor jeg kaller det trippel filter test. Det første filteret er sannhet. Har du forsikret deg om at det du skal fortelle meg er sant? » «Nei,» sa mannen, «faktisk har jeg bare hørt om det.» «Greit,» sa Sokrates. «Så du vet egentlig ikke om det er sant eller ikke. La oss nå prøve det andre filteret, filteret om godhet. Er det du er i ferd med å fortelle meg om min venn godt? «Nei, tvert imot …» Sokrates fortsatte «Så du vil fortelle meg noe dårlig om ham, og du er ikke sikker på at det er sant. Du kan fremdeles bestå prøven, fordi det er ett filter igjen: filteret om nytten. Er det du vil fortelle meg om min venn til noen nytte for meg? » «Nei egentlig ikke …??» «Vel,» konkluderte Sokrates, «hvis det du vil fortelle meg hverken er sant eller godt eller enda til nyttig, hvorfor fortelle meg det i det hele tatt?»

Kommentar:

Dette belyser et bra tema som gjelder enhver av oss i vårt samfunn, nemlig baksnakking. Baksnakking er ikke bra og er ikke tillatt i Islam, men mindre spesielle kriterier er oppfylt. Profeten Muhammed (fvmh&hf) sa følgende om baksnakking:

– ”Baksnakking er alt det en person ikke liker blir sagt bak ens rygg”

Koranen sier følgende (49:12):

– ”Dere som tror, unngå å gjøre for mange formodninger. Noen formodninger er synd. Spioner ikke, og baktal ikke hverandre. Ville vel noen like å spise kjøttet av sin døde bror som en åtsels fugl? Dere ville avsky det! Så frykt Gud! Gud viser miskunn, er nåderik.

Tenk at Islam sammenligner baksnakking på lik linje som å spise din brors døde kjøtt? Hvor ille er ikke baksnakking da. En annen hadith fra Profeten påpeker at baksnakking er en større synd en samleie før ekteskap. Det er lett å tro at baksnakking ikke er så ille, derfor er et viktig at vi påminner hverandre om å ikke baksnakke. Dette er først og fremst en påminnelse til meg selv!

DU VIL OGSÅ LIKE

Medlemmers meninger 0 Comments

Ikke døm oss ut ifra det vi har på hodet, men i hodet.

Frankrikes senat har bestemt at skjønnhetskonkurranser for barn under 16 år skal forbys. «Det er ekstremt destruktivt for en jente mellom 6 og 12 år å høre moren hennes si

Medlemmers meninger 0 Comments

Ikke skyld på Islam, men derimot muslimen

Max Hermansen, initiativtaker for Pegida demonstrasjonen, uttaler seg svært merkelig. Han påstår at statistisk sett så er det muslimer som står for mesteparten av kriminaliteten og voldtektene i Norge. Jeg

Medlemmers meninger 0 Comments

En vakker historie …..

En mor sa en gang til sitt barn: Hvis du leser Sura «El-Ikhlas» tre ganger, vil Allah bygge et fint hus for deg i Jannah (paradis). Gutten begynte å lese,

0 Kommentar

Ingen Kommentarer Enda!

Du kan være første til å kommentere dette innlegget!